Mitt utgangspunkt for å jobbe recoveryorientert

Kort bakgrunn:

Recovery er et begrep som har eksistert siden 70-/ 80-tallet. I de senere år har det vært økt oppmerksomhet rundt emnet også her i Norge. Helsedirektoratet utga i 2013 en veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne som heter “sammen om mestring”. Veilederen fremhever recovery som et sentralt perspektiv som bør prege tjenestene i lokalt helsearbeid og rusarbeid i tiden fremover.

Jeg vil i dette innlegget ikke gå inn på hva som ligger i begrepet recovery. Jeg ønsker å oppsummere hvordan jeg ble kjent med recovery, og hvordan det har blitt en del av min arbeidshverdag. Om du som leser ønsker å lese mer om recovery så kan du gjøre som meg og lese “100 råd som fremmer recovery”.

Hvordan ble jeg kjent med recovery?:

Jeg ble først gjort kjent med recovery som begrep under grunnutdanningen i ergoterapi (2004-2007), selv om teamet da ble overskygget av andre begrep som rehabilitering, bedringsprosess, brukermedvirkning og empowerment som den gang var mer fremtredende og belyst i litteratur og under forelesning.

Først da jeg i 2013 arbeidet med fordypningsoppgave under videreutdanning innen psykisk helsearbeid ble jeg mer kjent med recovery og hva som ligger i begrepet. Valgt tema for min fordypningsoppgave var “Relasjon – Betydning for en bedringsprosess?”. Under litteratursøk for valgt tema fikk jeg flere treff på litteratur som omhandlet recovery, som ble en del av min oppgave sammen med annen litteratur om blant annet bedringsprosesser. Noe litteratur som omhandlet recovery var også den gang en del av pensum.

Recovery i min arbeidshverdag:

I 2015 ble det utarbeidet et faglig grunnlagsdokument for kommunale tjenester innen psykisk helse og rus i Trondheim kommune. Der står det: “Vi har et recovery-perspektiv som fremmer muligheter og tro på at mennesket kan leve meningsfulle og tilfredsstillende liv, til tross for psykiske problemer eller lidelser.” Grunnlagsdokumentet har vært med på å bidra til større fokus på recoveryorientering i tjenestene i den enheten hvor jeg arbeider. Enheten opprettet i 2017 et “Mestringsteam” som jeg ble en del av. En av arbeidsoppgavene er blant annet å bistå i å gjøre tjenestene på hele enheten mer recoveryorienterte. Videre skal teamet gi recoveryorienterte tjenester til brukere som har som mål å mestre egen hverdag i egen leilighet. For å kunne gå i gang med arbeidet ble jeg nødt til å sette meg mer inn i teori om recovery, og finne ut hvilke grep jeg måtte gjøre for å kunne jobbe recoveryorientert.

Denne bloggen skal følge meg og Vegard underveis i prosessen hvor vi skal lære å “se verden på en annen måte” – å tenke annerledes om psykisk sykdom og om personens egen rolle i sitt eget liv. Vi er langt fra ferdig utlært, noe vi nok aldri vil komme til å bli, men vi tenker at denne bloggen kan være med på å gjøre oss selv mer bevisst på vår egen utvikling, gi inspirasjon til andre som ønsker å bli mer kjent med temaet, har et ønske eller mål om å jobbe recoveryorientert eller ønsker å følge oss mens vi utforsker våre nye roller som veiledere, og ikke hjelpere.

 

Vegardsrecoverymodell

(Illustrasjon: Irene Saitoti Medukenye, en recoverymodell)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s