Refleksjon: “Personer med psykisk sykdom som har religiøse opplevelser, er psykotiske”

Nå som vi har kommet i gang med bloggen vil vi reflektere rundt ett av våre refleksjonskort – som beskrevet i innlegget «Kort og godt».

Vi trekker et kort og reflekterer rundt dette. Vi oppsummerer det som vi har reflektert rundt i innlegget og avslutter med noen tanker rundt temaet.

 

Personer med psykisk sykdom som har religiøse opplevelser, er psykotiske

Vegard: Det er jo ikke nødvendigvis sant. Men det blir kanskje oppfattet sånn? Hvis en person har vært psykotisk før så er det ikke sikkert fagfolk vil tro på dem?

Torbjørn: Jeg tenker at det vil være dumt å se utelukkende på en religiøs opplevelse som et sykdomstegn. For det er som du sier ikke nødvendigvis slik. Religiøse opplevelser kan jo være så mangt, noe vil det nok være større aksept for enn annet?

V: Det er kanskje mange i Norge som ikke vil tro på noen som helst som sier at de har kommunisert med Gud eller engler eller sånne ting. Det er kanskje mer akseptert i andre land? Men hva skjer med personen som ikke blir trodd, hvordan opplever de det?

T: Det er nok stor forskjell på hvordan en blir møtt av fagfolk om en snakker om religiøse opplevelser. Noen fagfolk vil sikkert styre unna slik prat og ønsker ikke å snakke om det og andre er mer åpen og prater gjerne om det. Noen vil kanskje være dømmende?

V: Vil fagfolk i det hele tatt snakke med brukere og pasienter om religion og åndelighet? Om meningen med livet? Er vi redde for presse på noen våre egne livssyn, for å gjøre noe uetisk? Er vi redde for at folk skal finne ut at livene deres er meningsløse hvis vi snakker for mye om det? Men det er jo slike ting folk synes er viktige å snakke om.

T: Det med religiøse opplevelser – religion og åndelighet generelt – synes jeg det er vanskelig å ta initiativ til å snakke om med mindre noen ber om å få snakke om det. Det å lytte på det den enkelte har å si kan bety mye. Tror det er flere ting som spiller inn som f.eks. type jobb, relasjon, hvor trygg en selv er på å snakke om slike ting.

V: Har jo opplevd at fagfolk ønsker å påvirke brukere til å bli mindre religiøse, at de tenker at de vil realitetsorientere folk med psykiske lidelser som er religiøse. Forklare dem at Gud ikke snakker til dem og sånn.

V: Hva med de som mener de ikke er psykisk syke, som mener de er besatt av demoner eller onde krefter? Skal man respektere deres syn, eller forsøke å overbevise dem om at de er syke?

 

Tanker etter refleksjon:

Dette er et spennende tema og vi sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål. Dette må vi utforske videre! Recoverybloggen kommer tilbake med mer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s