Kort og godt

Som nevnt i forrige innlegg er en del av jobben til Mestringsteam å bidra til å gjøre tjenestene i enheten mer recoveryorienterte. Her har vi prøvd oss litt fram, og har blant annet satt i gang refleksjonsgruppe med personalet. I begynnelsen gikk vi gjennom NAPHA sitt hefte “100 råd som fremmer recovery” kapittel for kapittel og snakket rundt innholdet. Vi syntes dette ble litt tungvint, og bestemte oss for å lage refleksjonskort i stedet. Den første utgaven av kortstokken vår var laget med utgangspunkt i “100 råd”. Vi har senere gjort dem om to ganger, omformulert, fjernet noen kort og laget nye.

De nye kortene har vi laget ut fra refleksjonsgruppen vi nå har drevet i snart et halvt år med personalet. Vi mener disse kortene bidrar til recoveryorientering av tjenestene da de utfordrer de ansatte til å reflektere over problemstillinger og situasjoner med utgangspunkt i temaer som er viktige innen recovery, som blant annet likeverd, håp, en meningsfull hverdag, tilhørighet, selvstendighet og selvstyring.

Vi har lyst til å presentere kortene våre slik at andre også kan bruke dem. Vi tenker å presentere ett kort i hvert innlegg fremover, og reflektere litt rundt påstanden på hvert enkelt kort.

Vil du støtte arbeidet vårt? Da kan du vippse for eksempel 25,- eller 50,- kroner til Foreningen Recoverybloggen på Vippsnummer #723906. Alle donasjoner går i sin helhet til drift av bloggen!

Vi har skrevet et forslag til hvordan kortene kan brukes i en personalgruppe:

Struktur:

  • Sett av tid til refleksjon hver uke.
  • Hvem som helst kan delta fra gang til gang.
  • Det anbefales at nærmeste leder er med på refleksjonene, som et ledd i å forankre recoveryorientering i ledelsen. Dette gjør det også lettere å ta avgjørelser for å omsette eventuelle refleksjoner i praksis.
  • Beregn 30 minutter, prøv å ikke avslutte refleksjonen før tiden er ute.
  • Skriv referat/stikkord fra hver refleksjon og gjør det tilgjengelig for alle ansatte.

Praktisk:

  • Bestem om dere vil snakke etter tur, eller ha en åpen dialog.
  • En i gruppa trekker et kort og leser det høyt.
  • Reflekter rundt påstanden på kortet.
  • Knytt gjerne påstanden til en konkret case dere jobber med, eller et eksempel fra praksis.
  • For å gjøre det mer konkret: Les påstanden en gang til med ditt eget navn, og tenk på en spesifikk case. Eks: Torbjørns handlinger er med på å fremme selvstendighet for Vegard.
20180412_142114
Bilde av en tidligere versjon av kortene våre! Foto: recoverybloggen.com

Kortene er selvfølgelig ikke forbeholdt fagfolk, vi blir glade hvis andre også kan se nytte i å prøve dem. Vi utvikler stadig kortstokken vår, den kan lastes ned som PDF her 🙂

Annenhver uke publiserer vi støtteark til våre refleksjonskort. Disse har vi samlet på denne siden.

Ta gjerne en titt i nettbutikken vår! Størsteparten av inntektene fra butikken går til Prima AS, som ansetter folk som faller utenfor det ordinære arbeidslivet. Resten går i sin helhet til drift av Recoverybloggen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s