Koronakrisen – når du allerede har psykiske problemer

På grunn av koronaviruset har det skjedd store endringer i Norge på kort tid. Hverdagslivet vårt har brått blitt snudd på hodet, og det skjer stadig endringer. For mange som har psykiske helseproblemer kan dette være utfordrende å forholde seg til. Vi har samlet en del råd og tips fra andre steder, som vi tenker kan være nyttige.

Rådene vi har samlet her vil kunne være nyttige for de fleste, uavhengig av om de har psykiske vansker fra før. Vi har allikevel valgt ut disse rådene fordi vi tenker at de kan være spesielt nyttige hvis man allerede sliter med noe. Noen ting er kjente for mange – som dagsplan og rutiner, regelmessige måltider og frisk luft. Rådene fra Nils Erik Ness har fokus på hva som er viktige hverdagsaktiviteter for akkurat deg – husk at alle aktiviteter kan tilpasses og gjennomføres helt eller delvis i en annen setting. Liker du å gå på konsert kan du kanskje følge med på noen av konsertene som nå strømmes live på nettet. Kanskje har du nå en gyllen sjanse til å ta en kaffe med en slektning eller venn som bor langt unna? Nå er det jo allerede stuerent å ta en kaffekopp med noen foran hver sin skjerm.

Vi i Recoverybloggen bet oss spesielt merke i råd nummer 6 fra Nils Erik Ness. Det handler om å være noe for andre, noe vi har erfart at ofte er viktig for folk som har psykiske (eller andre) helseplager og er vant til selv å motta hjelp. Nordmenn generelt er ikke vant til å være i, eller håndtere kriser. Folk som har psykiske problemer kan være vant til håndtere de følelsene man får i en krisetilstand. Kanskje det er nå man skal oppfylle ønsket sitt om å gi noe tilbake og være den som kan støtte venner og familie, kanskje klarer man nå å beholde roen når andre ikke gjør det?

Husk at de fleste psykiske helsetjenester nå forsøker å finne nye løsninger i en fart. NAPHA skriver en del om dette på sin nettside. 

Bekymrer du deg for koronaviruset? Viviann Sandberg Larsen, psykologspesialist kommunepsykolog for voksne i Trondheim Kommune har skrevet litt i dybden om hvordan man kan håndtere bekymring.

Recoveryblogg3 korona
Illustrasjon: Vegard Stolpnessæter

Ta gjerne en titt i nettbutikken vår! Størsteparten av inntektene fra butikken går til Prima AS, som ansetter folk som faller utenfor det ordinære arbeidslivet. Resten går i sin helhet til drift av Recoverybloggen!

Psykologspesialist Arnhild Lauveng hos Nasjonalt Kompetansesenter for Erfaringskompetanse innen Psykisk Helse har gitt en del råd i podcasten Erfaringspodden. Vi har plukket ut noen av rådene hennes.

Arnhild Lauveng (privat)
Arnhild Lauveng – Foto: Privat
  • Tiltakene som er satt i verk er nødvendige for å passe på de som er mest sårbare, og for å passe på at presset på helsetjenestene ikke blir for stort over en for kort periode.Det er viktig å følge rådene som myndighetene gir oss.
  • De trygghetstiltakene man setter i gang gir noen signaler til oss om at dette er kjempefarlig. Så fordi at myndighetene nå har satt i gang masse tiltak så tenker vi at situasjonen er mye, mye farligere nå en den var for to dager siden. Men det er sannsynligvis mye tryggere, nettopp fordi vi har satt i gang disse tiltakene.
  • Nå som mange er mye mer hjemme, er det viktig å følge vanlige rutiner i størst mulig grad. Selv om du ikke skal på jobb og har hjemmekontor, selv om dagsenteret eller det tilbudet du pleier å dra på er stengt, prøv å lage en plan for dagen. Lag gjerne en skriftlig dagsplan for deg selv dagen i forveien, skriv opp hva du har tenkt å gjøre og når du skal gjøre det, når du skal spise, slik at ikke ting ‘går i en eneste saus’.
  • Husk å gjøre hyggelige ting innimellom. Prøv også å få gjort noen nyttige ting. Det kan være å jobbe hvis du har hjemmekontor, det kan være husarbeid og sånne ting. Hyggelige ting kan være å se på tv, eller strikke, ting man synes er gøy.
  • Det er kjempeviktig med frisk luft hvis man ikke er i isolat. Gå tur og få litt fysisk aktivitet, men unngå folkemengder. Vi trenger å bevege oss, og å se at det er en verden der ute, så vi ikke får sånn ‘brakkesyke’ inne i huset vårt.
  • Mange kan være redde for å bli enda mer alene nå enn de er til vanlig. Ta gjerne en kaffe med en venn over en videochat, ring, send sms. Det er kjempeviktig at vi passer på hverandre og har mye sosial kontakt nå, selv om vi ikke kan være fysisk sammen.
  • Mange kjenner på den krisestemningen som er i landet, og det er viktig at vi minner hverandre på at dette er noe vi gjør for å gjøre det tryggere. Husk at dette er noe som kommer til å gå over. For de fleste av oss er dette en dugnad, og ikke veldig farlig.
  • Ta kontroll over hvor ofte du skal få varsler og hvor ofte du skal følge med på nyheter og i sosiale medier. Det er viktig i denne situasjonen at vi er oppdaterte på hva myndighetene sier til oss, men du behøver ikke sjekke ti ganger i timen hvis du merker at det stresser deg.

Lauveng oppfordrer også til å ta kontakt med noen dersom du kjenner at det blir for mye:

Vi vet at karantene kan føre til mer angst, depresjon, sinne og irritasjon. Hvis du kjenner at dette blir for tøft, ta kontakt med noen. Det kan være venner eller familie, eller den psykiske helsetjenesten i kommunen din. Har du allerede en behandler som du ikke kan møte, for eksempel fordi du er i karantene, ring DPSen eller terapeuten din, det er veldig mange som finner videoløsninger og lignende nå slik at terapi kan fortsette.

Lauveng har et ekstra råd til foreldre som kjenner at det å være hjemme gjør mye med dem, og at det kan gå ut over barna: Ta kontakt med Stine Sofies Stiftelse på deres nye foreldretelefon med telefonnummer 116 123.

Barn og unge kan bruke chatte- eller telefontjenester som for eksempel Kors På Halsen.

Lauveng har følgende oppfordring til helsepersonell i kommunene nå som mange kommuner stenger ned tilbud:

Folk som har alvorlig angst, depresjon, psykoselidelser, dobbeltdiagnoser og rusproblemer vil være ekstra sårbare i situasjonen. Sjekk om dere kan lage elektroniske eller virtuelle møtesteder og møterom, chattetjenester, telefongrupper, skype-møter og lignende. for å følge opp folk som er syke. Folk må ikke bli sittende over lang tid alene nå med store psykiske helseplager. Nå må vi gjøre en dugnad så vi ikke glemmer de som er svakest og som er mest utsatt.


Nils Erik Ness, forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund har lagt ut 7 råd på sin blogg med utgangspunkt i to viktige spørsmål for ergoterapeuter: Hva er dine viktige hverdagsaktiviteter? Hvordan vil du delta? 

Nils Erik Ness
Nils Erik Ness – Foto hentet fra: http://www.ergoterapeutene.org

1. Lag en balanse i hverdagen

Når vi må være mer hjemme er det spesielt viktig å fortsatt lage balanse i hverdagen mellom arbeid, fritidsaktiviteter og hvile. Planlegg dagene sammen i familien, lag gjerne en ukeplan. Avklar hvem barna kan leke med og hvilke aktiviteter som kan gjøres når.

 2. Behold de rutinene du kan, og lær noen nye

Behold tidspunkt for å stå opp, måltider og når du går til sengs. For barna gir faste rutiner trygghet, vis barn hvordan de hindrer smitte ved å trene håndvask og nye hilsemåter. Det gir følelsen av deltakelse og trygghet. Hold kontakt med beste- og oldeforeldre på telefon eller sosiale media. Spis gjerne måltider sammen på facetime.

 3. Gjør arbeids- og skoleaktiviteter hjemme

Dersom mulig; legg tilrette for å jobbe hjemme. Dersom dere har plass er det klokt å definere et område/rom som arbeidsplass. Hjelp barna til å lage struktur på skolearbeid som fortsatt skal utføres. Dette er tiden for å lære nye måte å ha jobbmøter, eks med video. Selv skal jeg lære meg de mange muligheter med Teams. Gjøremålene hjemme skal fortsatt utføres; klesvask, rengjøring og innkjøp. Rengjøring er jo ekstra viktig (husk dørhåndtak). Kanskje er dette tida for å rydde i skap, bod og garasje? Eller male eller pusse opp et rom? Jeg er heldig som har hage, der tida for å så frø har begynt, og mye skal ryddes når vinteren slipper taket.

 4. Gjør fysiske aktiviteter – og nyt naturen

Selv om du ikke lenger går eller sykler til skole og jobb, skal du fortsette med dette. Vi er utrolig heldige i Norge der de fleste bor helt tett på naturen. Om du vanligvis er fysisk aktiv vil du raskt bli rastløs, kanskje irritabel dersom hverdagen blir for passiv. Heldig er jeg som har hunder som må på tur, og jeg har bare godt av å øke opp ganghastigheten eller turlengden. Ta med barn på uteleker og skitur, snart er trampolinen i bruk og vi har vel ikke helt glemt utelekene?

 5. Gjør noe morsomt og meningsfullt hver dag

Med denne alvorlige situasjonen følger også mange bekymringer. Det er derfor viktig, at vi også gjør noe morsomt og meningsfullt hver dag. La alle i familien bestemme hva hver enkelt mener er morsomme og meningsfulle aktivitet – dette varierer fra person til person. Nå er ikke tiden for å sette stopper på skjermaktivitet. Kanskje kan familie og venner lære nye nytt; nye dataspill, dele filmfavoritter, podcaster eller lure knep på data. På internett og Face deler museer digitale besøk og musikere streamer konserter. Let i hyller og skap; her finnes sikkert ei bok som ikke er lest, morsomme spill, tegne- eller malesaker. Med kreative aktiviteter blir det flow og vi glemmer tid og sted i lek med lyd, farger eller former.

 6. Gjør noe for andre

Vi må minne, spesielt de unge, om at de fleste ikke blir alvorlig syke. Dette gjør vi i solidaritet for de av våre medborgere og familiemedlemmer som er særlig sårbare. Mange må være isolert og være mye alene i ukene framover. Tenk over hva vi kan bidra med i ukene framover, legg det inn i ukeprogrammet. Hvem kan vi ringe til?  Eller sende en melding? Hvem trenger tilbud om innkjøp? Har du familiemedlemmer eller venner som har hjemmetjeneste? Da trenger de å ha tilgjengelig flytende såpe og papirhåndklær?

 7. Hold ut

Dette vil vare lenge og vil utfordre tålmodigheten vår. Hold ut, det blir bedre. Det blir både gamle og nye hverdagsaktiviteter igjen.

Vil du støtte arbeidet vårt? Da kan du vippse for eksempel 25,- eller 50,- kroner til Foreningen Recoverybloggen på Vippsnummer #723906. Alle donasjoner går i sin helhet til drift av bloggen!

Både Nasjonalt Senter for Erfaringskompetanse innen Psykisk Helse og Napha oppdaterer kontinuerlig sine nettsider etterhvert som situasjonen endrer seg. 

Har du noen gode tips som vi kan ta med i innlegget, til nytte for andre? Legg igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s