Nye refleksjonskort for psykisk helse og recovery

kort_banner
Illustrasjon: Vegard Stolpnessæter

Vi i Recoverybloggen har tidligere skrevet om refleksjonskortene våre. Hvert kort inneholder en påstand til refleksjon, og påstandene dreier seg om sentrale temaer innen recovery og psykisk helse.

Vi har laget en ny utgave som vi ønsker å dele med dere! Denne kan du laste ned her. (Ved utskrift; husk å bruke «dobbeltsidig utskrift»)

Det er flere grunner til at vi deler disse kortene. Vi ønsker at helsetjenester kan bruke dem for å bidra til å gjøre tjenestene mer recoveryorientert. Vi håper også at enkeltpersoner eller andre grupper også kan bruke dem som et verktøy for å snakke om og sette fokus på blant annet psykisk helse, på hvordan hjelp blir gitt og på rettigheter for folk som har ulike helseproblemer. I en personalgruppe vil kortene i tillegg gi muligheter til å bli bedre kjent med kollegers verdier og syn på viktige tema.

Underveis har vi jobbet med å fornye og forbedre refleksjonskortene våre. Vi har tatt med oss tilbakemeldinger fra dere som har brukt kortene, samt egne erfaringer og erfaringer fra kolleger. Dette har resultert i en ny utgave av refleksjonskortene våre, med 52 kort. Noen er nye, noen er omformulert, og noen er de samme som i sist utgave. Vi har forsøkt å dra inn enda flere aktuelle temaer som for eksempel sosiale forskjeller og rettigheter.

Annenhver søndag legger vi ut et av kortene med støtteark. Støttearkene inneholder spørsmål man kan stille når refleksjonen stopper opp, eller dersom man ønsker å diskutere med en annen vinkling. Kortene er nummerert og vi publiserer dem i rekkefølge.

Kortene er utformet som påstander. Noen av påstandene kan virke opplagte, men erfaringene våre viser at det fort kommer frem flere nyanser når man begynner å snakke om dem. Påstandene er laget for å få i gang diskusjoner, så noen av dem kan virke provoserende.

I påstandene på kortene bruker vi begrepene ‘ansatte’ om personer som skal hjelpe, og ‘person’ eller ‘bruker’ om de som mottar hjelp. Disse begrepene kan du bytte ut med andre aktuelle begreper. For eksempel kan ‘ansatte’ bli ‘psykologen min’, ‘sykepleierne på avdelingen’ eller ‘pårørende’. ‘Bruker’ eller ‘person’ kan for eksempel byttes ut med ‘pasient’,  med navn på en aktuell person eller med ‘meg’.

Påstanden ‘Når personen selv ikke følger opp målene sine, må ansatte ta over’ kan slik endres til ‘Når jeg ikke føler opp målene mine, må mine pårørende ta over’ eller ‘Når pasienten ikke føler opp målene sine, må sykepleierne på avdelingen ta over’. Slik kan refleksjonskortene tilpasses til ulike situasjoner og settinger.

I vår oppskrift på refleksjon beskriver vi at man skal sitte sammen i en gruppe. Refleksjon kan like gjerne gjennomføres over video, telefon eller chat. Man kan ha refleksjon i gruppe eller diskutere med en eller flere andre. Refleksjonen kan også være en mer uformell prat eller diskusjon rundt en av påstandene.

Vi håper dere får nytte av den nye utgaven av kortene, del dem gjerne med kolleger, venner og kjente! Følg oss gjerne på Facebook eller Instagram for flere oppdateringer.

Vil du støtte arbeidet vårt? Da kan du vippse for eksempel 25,- eller 50,- kroner til Foreningen Recoverybloggen på Vippsnummer #723906. Alle donasjoner går i sin helhet til drift av bloggen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s